Kohti Urheilugaalaa – queeristi tyttöjen puolella tietenkin

Kohti Urheilugaalaa – queeristi tyttöjen puolella tietenkin


Kallio Rolling Rainbow on menossa tiistaina 17.1. Urheilugaalaan esittelemään roller derbyä kahden lineupin voimin. Täytyy myöntää, että nyt jo hieman jännittää! Tällä hetkellä mielessä pyörii monia kysymyksiä. Ehtiikö siellä ottaa Eva Wahlströmin tai Noora Rädyn kanssa selfietä, jos he pasteeraavat ohi punaisella matolla? Mitä jos ei ehdi?! Onko Bull Mentula siellä? Näkeekö äiti mut uutisissa?

Huh. Ilta ei tule olemaan helppo.

Olemme Urheilugaalassa mukana Planin yhteistyökumppanina. Plan kerää varoja muun muassa tyttöjen koulutuksen edistämiseen sekä suojellakseen tyttöjä väkivallalta, lapsiavioliitoilta ja liian varhaisilta raskauksilta. Heistä – ja meistä – roller derby sopii kuin nenä päähän kamppiksen oheen: totta kai mekin kannatamme tyttöjen oikeuksia! Roller derbyhän on alkujaan juurikin naisten laji.

Nykyderby kasvoi yhteisöstä, joka halusi luoda tilan, jossa nimenomaan naisten ja tyttöjen on hyvä urheilla. Olen itse sopinut aina huonosti naiseuden muottiin, ja siksi minusta hienoa, miten lajin sisällä on pystytty rikkomaan perinteisiä naiseuteen ja tyttöyteen liittyviä normeja. Moni muukin Kalliossa ajattelee niin. Seisomme siis ylpeästi Planin rinnalla gaalassa ja kylvämme tägejä #tyttöjenpuolella ja #girlscan somessa.

Mutta vaikka olemmekin feministisen lajin edustajia ja seuramme on avoimesti feministinen, tyttöys ja naiseus ei ole meille se pääpointti. Feminismi tarkoittaa meille muun muassa sitä, ettei kenenkään tarvitse olla treeneissä tai peleissä kaapissa eikä kenenkään sukupuoli-identiteettiä kyseenalaisteta. Me ajattelemme, että jokaisen tulisi saada olla vapaasti oma itsensä ja että sukupuolinormit ovat suoraan sanoen – no, ihan perseestä.

Kerroin tämän myös Planille, kun aloittelimme yhteistyötä (en tosin käyttänyt sanaa perse siinä kohtaa). Sanoin, että kannatamme ehdottomasti Girls Can -kamppista, mutta että seuramme on hyvin queer-inklusiivinen, eli meillä on toiminnassa mukana monia eri sukupuolia, ja pyrimme edistämään sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Että haluamme tuoda esiin sukupuolen moninaisuutta myös tämän yhteistyön puitteissa.

”Tämä on erittäin ok”, oli vastaus. Sanoisin, että nappiin meni.

Tähän yhteistyöhön on ollut ilo lähteä. On huikeaa päästä mukaan Urheilugaalaan oman lajin tiimoilta ja edustaa siellä arvoja, joita aidosti kannattaa. Ehkä jonain vuonna derby on siellä ihan kutsuvieraspuolella – ja ehkä silloin meillä on vähän enemmän tasa-arvoa ja vähän vähemmän sukupuolinormeja tässä maailmassa.

Sitä odotellessa kannattaa ehdottomasti olla tyttöjen, tasa-arvon ja kaikkien sukupuolten ja sukupuolettomuuksien puolella! (Ja ehkä panna pari normia paskaksi ja palamaan siinä sivussa. Ihan ehdotan pienesti vaan. Tui tui.)

#tyttöjenpuolella

Voit tukea Planin Tyttöjen puolella -kampanjaa tekemällä lahjoituksen täällä 17.1.2016 asti! Jo pienestä summasta on hyötyä. Kiitos!

Kirjoittaja Leila Gay #10 eli tuttavallisemmin Stefu on Kallio Rolling Rainbow’n yhdenvertaisuustoimikunnan vetäjä sekä roller derby -lehti Karun päätoimittaja. Lisäksi hän on nouseva panhuilutähti.

Kuva: Ville Päivätie, Star Pass Photos