Meistä

Kallio Rolling Rainbow perustettiin kesällä 2010 Helsingin Suvilahdessa. KRR:ään ovat perustamisesta asti olleet tervetulleita kaikki iästä, sukupuolesta, uskonnosta, seksuaalisesta suuntautumisesta, kielestä, kansallisuudesta tai mielipiteestä riippumatta. Kallion logossa oleva sateenkaari symboloi tätä jäsenistön moninaisuutta.

Roller derby aktivoi urheilun pariin usein harrastajia, joita muut lajit eivät tavoita. Seura kohottaa jäsentensä ja lajista kiinnostuneiden fyysistä kuntoa sekä innostaa uusia ihmisiä urheilun ja yhteisöllisen harrastuksen pariin. Seurallemme on myös tärkeää edistää ihmistenvälistä yhdenvertaisuutta kansallisuuteen, ihonväriin, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntaukseen katsomatta.

🥇 A-joukkue, All Colours, on hallitseva Suomen mestari ja B-joukkue, Kinapori Fistfunkers, I-divisioonan mestari. 🥇

All Colours 2016, kuvaus: Erika Luoto & Julius Koivistoinen, editointi: Justus Järnefelt, Studio Fotonokka

Roller derby pähkinänkuoressa

Roller derby on Yhdysvalloista lähtöisin oleva ovaalilla radalla pelattava kontaktilaji, jossa kaksi joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan. Suomessa pelataan tasaisella alustalla lajin ”flat track” -muotoa. Luistimet ovat quad-malliset ja pelaajan muut pakolliset varusteet ovat polvi-, kyynär-, ranne- ja hammassuojat sekä kypärä. Pisteitä roller derbyssä tekee kummankin joukkueen oma pisteidentekijä eli jammeri ohittamalla vastapuolen pelaajia kierroksella. Muut pelaajat yrittävät estää vastustajan jammeria etenemästä ja auttaa omaa jammeria ohittamaan vastustajia.

Peli muodostuu kahdesta 30 minuutin mittaisesta erästä, jotka koostuvat maksimissaan kahden minuutin pituisista jameista. Molemmista joukkueista on kentällä kerrallaan viisi pelaajaa, joista yksi on pisteidentekijä eli tähtihattuinen jammeri. Jammeri luistelee radalla ja kerää pisteitä ohittamalla vastajoukkueen pelaajia. Muut pelaajat eli blokkerit hyökkäävät ja puolustavat yhtä aikaa pyrkien estämään vastajoukkueen jammerin etenemisen radalla sekä auttamaan omaa jammeriaan pääsemään vastustajien ohi. Tarkat säännöt määrittävät pelin kulun. Pelissä on useita tuomereita antamassa rangaistuksia sääntöjen rikkojille sekä laskemassa pisteitä. Lisäksi pelissä on toimitsijoita, jotka muun muassa laskevat pisteitä ja kellottavat jäähyjä.

Joukkueet

Kallio Rolling Rainbow’lla on kolme joukkuetta. A-joukkue, All Colours, on hallitseva Suomen mestari 2024. Joukkue pelaa ensisijaisesti SM-sarjassa, mutta osallistuu myös kansainvälisiin peleihin ja turnauksiin.

B-joukkue, Kinapori Fistfunkers, pelaa SM-sarjan I-Divisioonassa, jossa se on hallitseva mestari. Joukkue osallistuu myös muihin peleihin ja turnauksiin, myös kansainvälisesti.

Harrastejoukkue, Piritorin Ässät, tarjoaa pelimahdollisuuksia uudemmille luistelijoille sekä niille, jotka eivät halua kilpailla tavoitteellisesti. Ässissä pääsee pelaamaan ja treenaamaan heti kun luistelutaitojen minimivaatimukset on suoritettu (minimum skills). Harrastejoukkue on useimmille uusille pelaajille aloitusjoukkue, jossa pelataan ensimmäiset scrimmaget ja pelit. Ilmoittaudu mukaan Ässiin!

Joukkueita hallinnoi valmennus ja joukkueiden valitsemat kapteenit. A- ja B-joukkueisiin valitaan pelaajat noin neljännesvuosittain järjestettävällä charter-haulla.

Kuka voi pelata joukkueissamme?

Kilpailevien joukkueidemme osalta noudatamme kattojärjestömme WFTDA:n (Women’s Flat Track Derby Association) sukupuoliin liittyviä sääntöjä. Kallio Rolling Rainbow -seurassa tulkitsemme WFTDAn ”gender expansive” -käsitteen kattavan kaikki transsukupuoliset, intersukupuoliset ja ei-binääriset pelaajat. Kaikki, jotka kokevat voivansa pelata tämän sukupuolipolitiikan mukaisesti, saavat kilpailla KRR:n kilpailevissa -joukkueissa.

Toimitsijat ja refet

Kallio Rolling Rainbow:lla on joukko kovatasoisia tuomareita ja toimitsijoita, joita koulutamme aktiivisesti. Toimitsijoiden, NSO (non-skating officials) tehtäviä ovat mm. pisteidenlasku, rangaistusten kellottaminen, kentällisten ja rangaistusten kirjaaminen sekä pelikellon operointi. Tuomarit liikkuvat luistellen ja käyttävät samoja suojia kuin pelaajatkin hammassuojia lukuunottamatta. Tuomareiden tehtävänä on varmistaa pelaajien turvallisuus, kommunikoida joukkueen keräämät pisteet pisteidenlaskijoille ja seurata yleisesti sääntöjen noudattamista.

Toimitsijayhteisössä on hyvä meininki, ja otamme uudet tyypit innolla vastaan! Toimitseminen ja tuomarointi sopii kenelle tahansa lajista innostuneelle. Tuomarin roolissa tarkka sääntotuntemus on tärkeää, mutta pelkästään sääntöjä lukemalla ei tule hyväksi tuomariksi, vaan taidot kehittyvät pikkuhiljaa pelitilanteissa. Kokemuksen kartuttua toimitsijana ja tuomarina voi myös kiertää toimitsemassa pelejä ja turnauksia halutessaan vaikka ympäri maailman.

Jos kiinnostuit, voit aloittaa toimitsijan uran rakentamisen vaikka saman tien. Koulutamme uusia, innokkaita toimitsijoita seuramme sisäisissä ja seurojen välisissä harjoituspeleissä.

Tuomariksi pääsee alkeiskurssin kautta, sillä tuomarilla pitää olla hyvät luistelutaidot. Vaikka tuomaria ei saa taklata, eikä tuomari itsekään taklaa ketään, on tuomarin myös pystyttävä ottamaan vastaan kontaktia, sillä toisinaan pelin tiimellyksessä pelaajat saattavat vahingossa osua tuomariin . Alkeiskurssin aikana ja sen jälkeen pääset tutustumaan myös lajin sääntöihin tarkemmin ja voit aloittaa itse tuomarityöskentelyyn tutustumisen harjoituspeleissä.

Pelaajanimet ja -numerot

Jokainen uusi pelaaja valitsee itselleen pelinumeron. Pelinumero voi olla 1-4 numeroa sisältävä numerosarja, joka ei ole jo jonkun kalliolaisen käytössä. Numerolla voi olla jokin hauska merkitys tai sitten ei. Kysele vapaista numeroista valmentajiltasi.

Hauska pelaajanimi on vapaaehtoinen. Toisinaan haluttu pelaajanimi ja se, miksi sinua lopulta päädytään seurassa kutsumaan eivät täsmää. Aika usein myös se lempinimi, jonka ensimmäisenä saat, jää pysyväksi, joten älä käytä liikaa aikaasi nimen miettimiseen – joukkuekaverisi tekevät sen kyllä puolestasi! Voit myös pelata omalla nimelläsi – joidenkin mielestä tylsä valinta, mutta aika moni derbymaailmassa valitsee nykyään jo oman nimen pelipaitaan.